Förbundsordning
Antagen av kommunfullmäktige i Askersunds kommun, av kommunfullmäktige i Hallsbergs kommun och av kommunfullmäktige i Laxå kommun.
§ l Medlemmar
Medlemmar i kommunalförbundet är Askersunds kommun, Hallsbergs kommun och Laxå kommun.
§ 2 Förbundets namn och säte
Förbundet benämns Sydnärkes Utbildningsförbund och är ett kommunalförbund enligt kommunallagen. Förbundet har sitt säte i Hallsberg.
§ 3 Bildande och varaktighet
Förbundet bildades 1999-07-01 och är bildat på obestämd tid. Förbundet bildades ursprungligen av de kommuner som anges under § 1 i denna förbundsordning samt Kumla kommun. Efter det att Kumla kommun utträtt ur förbundet har kvarvarande kommuner beslutat att driva förbundets verksamhet vidare.
§ 4 Förbundets ändamål
Kommunalförbundet är huvudman för gymnasieskola, gymnasiesärskola, kommunal vuxenutbildning, postgymnasial utbildning, särskild utbildning för vuxna och uppdragsutbildning. Det innebär övertagande av ansvaret från medlemskommunerna för dessa verksamheter.
§ 5 Förbundets organisation
Förbundet skall vara ett förbund med förbundsdirektion. För förbundsdirektionen gäller särskilt reglemente.
Förbundsdirektionen skall bestå av nio ledamöter och nio ersättare enligt nedan. Dessa skall med hänsynstagande till vad som stadgas i kommunallagen utses av kommunfullmäktige i medlemskommunerna enligt följande:
Ersättare har närvaro- och yttranderätt på direktionens sammanträde. Ersättare har rösträtt och deltar i besluten endast om han/hon ersätter ordinarie ledamot.
§ 6 Ersättning till förtroendevalda
Ersättning till ledamöter, ersättare, revisorer m.fl. utgår enligt de principer som fastställs i särskilt arvodesreglemente för Sydnärkes Utbildningsförbund, antaget av medlemskommunerna.
§ 7 Sammanträden
Direktionens sammanträde skall vara offentliga, om inte direktionen beslutar annat.
När direktionen behandlar ärende som avser myndighetsutövning eller det före-kommer uppgifter som hos direktionen omfattas av sekretess enligt sekretesslagen
ska dock detta alltid ske inom stängda dörrar. Det sammanträde då budgeten fastställs ska enligt bestämmelserna i kommunal-lagen vara offentligt.
§ 8 Anslag om justering av protokoll och andra tillkännagivanden
Tillkännagivande om justering av protokoll samt övriga kungörelser och tillkännagivanden skall anslås på Sydnärkes Utbildningsförbunds och medlemskommunernas anslagstavlor
§ 9 Revision
Varje medlemskommuns fullmäktige utser en revisor och dennes ersättare. Revisorer utses för samma mandatperiod som ledamöterna i förbundsdirektionen, dock till och med genomförd revision av mandatperiodens sista årsredovisning.
§ 10 Beslut i direktionen
Beslut i förbundsdirektionen fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening som ordföranden företräder.
§ 11 Initiativrätt
Följande har rätt att väcka ärenden i förbundsdirektionen:
- Ledamot i förbundsdirektionen genom motion
- Förbundsmedlem genom kommunfullmäktige eller kommunstyrelse
- Organ under förbundsdirektionen om direktionen själv föreskrivit sådan rätt.
§ 12 Närvaro och yttranderätt
Förbundsdirektionen avgör själv i vilka fall någon som inte är ledamot eller ersättare i direktionen har rätt att närvara och yttra sig vid direktionens sammanträde.
§ 13 Täckning av förbundets kostnader
Förbundets verksamhet finansieras av medlemsbidrag från medlemskommunerna, och övriga intäkter.
Medlemsbidraget skall fördelas proportionellt mellan medlemskommunerna i förhållande till det verkliga antalet ungdomar i åldersgruppen 16 – 19 år den första januari föregående budgetår.
§ 14 Budgetprocess
Förbundsdirektionen har att årligen fastställa en budget för förbundet. Budgeten skall Innehålla en plan för verksamheten och ekonomin under budgetåret samt en plan för ekonomin under den kommande treårsperioden.
Överläggningar mellan förbundsåirektionen och företrädare för medlemskommunernas kommunstyrelse skall ske senast under maj månad varvid medlemsbidrag skall fastställas. Förbundsdirektionen fattar senast i november månad beslut om budget för kommande budgetår. Budgeten skall föreläggas förbundsmedlemmarna.
§ 15 Budget- och verksamhetsuppföljning och årsredovisning
Förbundsdirektionen ska erhålla ekonomisk rapport vid varje sammanträde. Förbundet skall minst en gång/år, vid tillfälle enligt överenskommelse med medlemskommunerna överlämna uppföljningsrapport till medlemskommunerna avseende förbundets verksamhet. Delårsrapport överlämnas till medlemskommunerna efter revisorerna granskning. Förbundet skall senast den 1:a mars ha upprättat förslag till årsredovisning för det gångna verksamhetsåret. Årsredovisningen översänds efter revision till respektive medlemskommun för godkännande och prövning av ansvarsfrihet för förbundsdirektionen.
§ 16 Lån och borgen m.m.
Förbundet får inte ta upp lån, ingå borgen eller andra långsiktiga ansvarsförbindelser utan medlemskommunernas godkännande. Behandlas ärende enligt första stycket denna paragraf krävs samstämmiga beslut av respektive medlemskommuns fullmäktige.
§ 17 Andel i tillgångar och skulder
En medlems andel i förbundets tillgångar och skulder grundas vid varje tidpunkt på ett relationstal, som motsvarar förhållandet mellan antalet innevånare i medlems-kommunen och det totala invånarantalet i samtliga medlemskommuner vid senaste
årsskiftet.
§ 18 Utträde ur förbundet
En medlemskommun kan när som helst säga upp sitt medlemskap med en uppsägningstid på tre år räknat från ingången av det år uppsägningen skedde.
Vid utträde ur förbundet skall ekonomisk reglering mellan förbundet och den utträdande medlemmen bestämmas utifrån de andelar i förbundets tillgångar och skulder (enligt§ 17) som gäller vid ingången av det år då medlemmen utträder ur förbundet.
När förbundsmedlem utträder ur kommunalförbundet upphör medlemmens ansvar för förbundets skulder och övriga åtaganden, om inte annat har överenskommits.
§ 19 Förbundets likvidation
Om slutlig ekonomisk uppgörelse mellan förbundet och den utträdande medlemmen inte uppnåtts, när uppsägningstiden i § 18 första stycket är till ända, skall förbundet omedelbart träda i likvidation.
Förbundet skall också träda i likvidation om mer än hälften av medlemmarna genom samstämmiga beslut i respektive medlemsfullmäktige fattat beslut härom. Likvidation verkställs av direktionen i egenskap av likvidator. Detaljerad reglering av likvidation framgår av särskild bilaga.
§ 20 Tvister
Om tvist uppkommer mellan förbundet och en eller flera medlemmar och om parterna inte kan nå en frivillig uppgörelse skall tvisten lösas i allmän domstol.
§ 21 Reglemente för direktionen
Reglemente för direktionen skall fastställas av medlemskommunernas fullmäktige.
§ 22 Ändring av förbundsordning
Denna förbundsordning kan endast ändras genom samstämmiga beslut av varje medlems fullmäktige.
Bilaga till förbundsordning för Sydnärkes Utbildningsförbund
Reglering av likvidation
Vid skifte av förbundets samlade tillgångar skall den i§ 17 förbundsordningen angivna fördelningsgrunden gälla. När förbundet trätt i likvidation skall dess egendom i den mån det behövs för likvidationen förvandlas till pengar genom försäljning eller på annat lämpligt sätt.
Verksamheten får fortsätta den tid som behövs för en ändamålsenlig avveckling.
När direktionen fullgjort sitt uppdrag som likvidator, skall den avge slutredovisning för sin förvaltning. Redovisningen sker genom en förvaltningsberättelse, som rör likvidationen i sin helhet med redovisning av skiftet av behållna tillgångar samt eventuell fördelning av skulder. Till berättelsen skall fogas redovisningshandlingar för hela likvidationen.
När förvaltningsberättelsen och redovisningshandlingarna delgetts samtliga förbundsmedlemmar är förbundet upplöst.
En förbundsmedlem, som inte är nöjd med redovisningen eller det skifte som förrättats av direktionen, får väcka talan om detta mot de övriga förbundsmedlemmarna inom ett år från det slutredovisningen delgavs medlemmen.
Om det framkommer någon tillgång för förbundet efter dess upplösning eller om talan väcks mot förbundet eller om det på annat sätt uppkommer behov av ytterligare likvidationsåtgärd skall likvidationen återupptas.
När likvidationsuppdraget är fullgjort skall direktionen besluta om vilken av medlemmarna som skall förvalta de handlingar som tillhört förbundets arkiv.
Tvist om förbundets likvidation eller upplösning samt förbundsmedlems rätt till utträde handläggs enligt lagen om skiljemän.